WP5 A klímaváltozás mezőgazdasági hatásával kapcsolatos ismertető és promóciós tevékenységek

Koordinátor: Dr. Árendás Tamás

A mezőgazdaság és növénytermesztés szakembereit először tájékoztatni kell az éghajlatváltozás a gazdálkodásra gyakorolt lehetséges hatásairól, majd meg kell tanítani őket arra, hogyan tudják e változások kedvezőtlen hatásait lecsökkenteni vagy kiküszöbölni. Az éghajlati változásokban szerepet játszó ok és okozati összefüggések kimutatása segít megváltoztatni a környezetvédelem iránti hozzáállásukat. Ezért igen lényeges, hogy ezeket az ismereteket minél szélesebb közönséghez juttassuk el. A tapasztalat azt mutatja, hogy a hagyományos (off-line) publikációs módszereken túl, erre a célra fontos elektronikus (online) terjesztési módszereket is alkalmazni.

5.1. Feladat. Tudományos dolgozatok, ismeretterjesztő cikkek, könyvek, publikációk
Tudományos cikkek publikációja magyar és nemzetközi folyóiratokban, különös hangsúllyal az intézetben szerkesztett nemzetközi folyóiratra (Acta Agronomica Hungarica).
Tudományos beszámolók publikálása az intézeti újságban (Martonvásár).
Informatív és marketing publikációk a kis és közép gazdaságokban dolgozó mezőgazdasági szakembereknek.

5.2. Feladat. Szakember-képzések
Tudományos és ismeretterjesztő előadások. Részvétel a mezőgazdasági felsőoktatásban. Bemutatók szervezése a közép- és kelet-európai régióban. A cél a kutatók és a mezőgazdászok következő nemzedékének képzése.

5.3. Feladat. Elektronikus cikkek, médiacsatornák
Az éghajlatváltozással kapcsolatos információk feltétele az intézet honlapjára (www.mgki.hu). A linkek számának növelése. Az ezeken a linkeken hozzáférhető, éghajlatváltozással kapcsolatos információk kiterjesztése. Interjúk helyi és országos rádióműsorokban.

Honlapmodernizálás és Honlap felügyelet : dynamicLINE